Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
Stergios Loustas
ModeratorΦέτος στο Django Fest θσ εχουμε τη χαρα να ακούσουμε τον Γιάννη Τζιάλα για πρώτη φορά καθώς στα προηγούμενα φεστιβαλ απουσίαζε λόγω υποχρεώσεων,σούπερ μουσικός και σούπερ άνθρωπος
can’t wait..
Πάρκο Λαμπηδόνας, Βύρωνας, 12-14 Σεπτεμβρίου 2014
-
This reply was modified 9 years ago by
Stergios Loustas.
Stergios Loustas
Moderatorκαλά Ηλία αυτό που λες είναι το ανώτατο στάδιο και αυτό πρεπει να εξασκούμε όλοι εννοείται.
Τώρα που ανέφερες μελωδίες δηλ. lines (η μελωδία είναι ένα line, όπως τα guide tone lines και τα bass lines) παρακολουθώ εδώ και καιρό αυτόν τον τρομπονίστα που λέγεται Ed Byrne. Είναι υπέρμαχος της ιδέας να σκεφτόμαστε lines -όπως λες- και όχι ακόρντα. Είναι ο πιο θερμός πολέμιος του Berklee και του chord scale theory το οποίο θεωρεί ότι σε εκπαιδεύει να στοιχίζεσαι κάτω από τα ακόρντα και όχι να σκέφτεσαι μελωδίες-lines.
Εχει βγάλει μια μέθοδο που λέγεται linear improvisation. Δεν θα την αγόραζα ποτέ ούτε αγοράζω γενικά ‘μεθόδους’. Αλλά η κριτική του στο chord scale theory έχει ζουμί.
τσεκάρετέ τον
Stergios Loustas
ModeratorΜπράβο ρε παίδες, προσκυνώ
Stergios Loustas
ModeratorΚαλημερουδια!
και πολύ καλά κάνεις παίχτη μου.
Ήθελα μόνο να πω ότι το συγκεκριμένο παράδειγμα στο Seul Ce Soir είναι ιδιαίτερο ετσι όπως το βλέπω εγώ. Όταν έχουμε το σχήμα
τονικό περιβάλλον-οποιαδήποτε συγχορδία-τονικό περιβάλλον, όπως στο Seul Ce Soir
τότε νομίζω μπορούμε να πάρουμε πιο μεγάλη αυτοσχεδιαστική ελευθερία χωρίς να μας απασχολεί το ‘enclosed’ ακόρντο. Μπορούμε να παίξουμε οτιδήποτε πάνω στο Β7 ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΛΥΣΟΥΜΕ στο C.
Η έλξη που ασκεί το τονικό κέντρο επειδή περικλείει την ξένη συγχορδία είναι μεγάλη οπότε όλη η αρμονία γίνεται πιο forgiving όπως λένε στο αμέρικα.
Ετσι ξεκιναει και το Lady Bird του Dameron:C-Fm7-Bb7-C
Η έννοια της έλξης που ασκεί το τονικό κέντρο στο αυτί είναι σημαντική νομίζω και μπορεί να βοηθήσει πολύ στην κατανόηση του πως πρέπει να προσεγγίζουμε ένα κομμάτι αυτοσχεδιαστικά και να το χαρτογραφούμε. Χαρακτηριστικό παραδειγμα είναι τα changes κομμάτια τα οποία λόγω του πυκνού αρμονικού ρυθμού (οι συγχορδίες αλλάζουν γρήγορα) μας επιτρέπουν να παίζουμε μελωδικό υλικό του τονικού κέντρου και να είμαστε μέσα συνέχεια. Αυτό έκανε και ο Grappelli όταν ο Django έπαιζε το Daphne πχ. Επαιζε συνέχεια Ρε μελωδικό υλικό στα Α και Eb υλικό στο Β. Η έλξη που ασκεί το τονικό περιβάλλον είναι μεγάλη γι αυτό μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο.
Το αν θέλουμε νσ ‘παίξουμε’ τα ακόρντα είναι στυλιστικό θέμα. Αν το κάνουμε θα είμαστε πιο bebop. Αν όχι θα ακουγόμαστε πιο 30s νομίζω.Οπότε ως progression το παραδειγμα του cavallero το βλέπω σαν ευκαιρία να κάνω το κατιτίς μου
Οταν σκέφτεσαι κλίμακες τι ακριβώς σκέφτεσαι?
φιλιά!
Stergios Loustas
ModeratorΑγαπητοί φίλοι του Μιχάλη Παούρη υπενθυμίζω απλώς πως αυτό είναι ένα φόρουμ για την gypsy jazz, άρα αφορά και απευθύνεται σε ανθρώπους που θέλουν να μοιραστούν το ενδιαφέρον τους για αυτή τη μουσική.
Το να πόσταρετε βίντεο όπως τα παραπάνω που δεν έχουν καμια σχέση με τη μουσική μας και να μην σχολιάζετε τουλάχιστον μουσικά το ανεβασμά του, μόνο ως έναν τουλάχιστον άχαρο και επιθετικό τρόπο να κάνετε διαφήμιση μπορεί να το εκλάβει κανείς, και όχι ως επιθυμία να μοιραστείτε κατι μαζί μας. Δείχνει μια ξεχειλωμένη νοοτροπία αυτοπροβολής και χρήσης του ιντερνετ του τύπου “στέλνε και βάζε παντού” χωρίς κανένα σεβασμό για αυτό το φόρουμ.
Προσωπικά θεωρώ ότι αυτό το μαρκετιγκ που κάνετε λειτουργεί εις βάρος του Μιχάλη Παούρη ως προς το προφίλ του ανάμεσα σε άλλους μουσικούς και ειδικά σε αυτήν την κοινότητα. Το να γράφετε σε αυτό το φόρουμ ότι “είναι καλό παιδί” και “έχει 50000 φίλους” και συγχρόνως να βομβαρδίζετε με λινκ προδίδει περισσότερο νοοτροπία εφήβου μπροστά στο facebook ή μαρκετίστα, παρά φίλο της gypsy jazz.
Δεν θα σβήσουμε το λινκ λόγω της αλλεργίας μας απέναντι σε αυτήν την πρακτική, αλλά θα παρακαλούσαμε να σεβαστείτε το χαρακτήρα του φόρουμ.
Stergios Loustas
Moderatorαααααααααααααα ρε Ηλία παιχταρα
“Η μουσική βρίσκεται ανάμεσα στις νότες…”
Stergios Loustas
ModeratorΜη μασας Ηλία κάναμε μια κοιλιά, θα ανέβουμε!
όποιοι ενδιαφέρονται να ανέβουν θεσ/νικη για το φεστ ας το λένε εδώ σιγά σιγά μήπως βγουν αυτοκίνητα.
Εγώ θα ξεκινήσω από Αθήνα στις 17 Μαίου (παρασκευή) πρωι για Θεσ/νικη και παίζει μια θέση. είμαστε 3.
Το ταξίδι περιλαμβάνει και δωρεάν ear training!
Stergios Loustas
ModeratorΠλέον δουλεύει! Αν πάντως κρίνεις ότι θες να μοιραστείς πράγματα με όλους μας, καλύτερα άνοιξε καινούριο τοπικ
Στέργιος
Stergios Loustas
ModeratorThank you Γιάννη, χαίρομαι!
θα είσαι στο φεστ στις 19 Μαίου στη Θεσσαλονίκη? Περιμένουμε την αφίσα για να το ανακοινώσουμε και επίσημα
Stergios Loustas
ModeratorΈτσι ρε παίχτη! Χωρίς λόγια…
Stergios Loustas
Moderatormerci! όλα αυτά που γράφει ο Ηλίας είναι σουπερ, κάποια τα σκέφτομαι έτσι, κάποια όχι, πάντως απλώς να πω πως αυτό που μοιράζονται όλες αυτές οι επιλογές που αναφέρει είναι το concept πως έχει πιο ενδιαφέρον πάνω σε ένα δεδομένο περιβάλλον να παίζουμε ιδέες οι οποίες έχουν άλλη βάση, άλλο root εννοώ. πχ Dm ιδέες πάνω σε G7 (αντί για G7 ιδέες) ή Bm7 ιδέες όπως λεει ο Ηλίας πάνω σε Ντο (αντί για Ντο ιδέες).
αυτό έχει μεγάλη διαφορά και μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ακόμα κι αν παίζουμε τις ίδιες νότες ουσιαστικά, γιατί έτσι το αυτί αντιλαμβάνεται δυο frameworks ήχου (πλαίσια δεν ξερω πως αλλιώς να το πω) που το καθένα έχει διαφορετικά root κάνοντας το αρμονικό αποτέλεσμα πιο ενδιαφέρον!
Stergios Loustas
ModeratorThank you Εφούλα!
Δηλ. αν μέτρησα καλά πρέπει να παίζουν 16-17 σχήματα αυτή τη στιγμή..Μωρε μπράβο μας, ζωή να ‘χουμε
Και μη ξεχνάμε τους Lerotica από Σύρο που μεσουράνησαν στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας! Είχαν συμματάσχει στο πρώτο Djangofest
Stergios Loustas
ModeratorΚαλή δύναμη στην προσπάθειά σας, μπήκε link!
Stergios Loustas
ModeratorΚαλή χρονιά σε όλους!
Μπραβο παίδες πολύ καλό, δωσ τε κι άλλα!
Stergios Loustas
ModeratorΚαλά κάνεις neal! Στηρίζουμε το κοινωνικό ωδείο, έβαλα και link
-
This reply was modified 11 years ago by
Stergios Loustas.
Stergios Loustas
ModeratorΚαλώς ήρθες!
Με ένα μικρό ψάξιμο στο δίκτυο θα δεις ότι υπάρχουν κάποια βιβλία και βιντεο γύρω από το gypsy jazz βιολί-ελάχιστα ωστόσο σε σχέση με τα βιβλία για κιθάρα. Γρήγορα θα συνειδητοποιήσεις πως αυτή η μουσική αδικείται ιδιαίτερα όταν αποτυπώνεται στο χαρτί (τα λίγα transcriptions που υπάρχουν, υπάρχουν περισσότερο ως οδηγοί παρά ως κάτι για εκτέλεση).
Οπότε τα εργαλεία σου βασικά είναι το youtube, τα βιβλία για gypsy jazz κιθάρα, το τζαμάρισμα και το rewind! Το ότι παίζεις κάποιο folk ιδίωμα θα σε βοηθήσει πολύ να ξεπεράσεις τις κλασικές εκφορές -που σε αυτα τα 16 χρόνια είναι σίγουρα βαθιά ριζωμένες- και να αφομοιώσεις τα εκφραστικά στοιχεία της jazz (slides, νότες χωρίς βιμπράτο, ασύμμετροι τονισμοί).
Αν έχεις αποφασίσει να ασχοληθείς έλα στο φεστιβαλ το σαβ/κο να γνωριστούμε. Αν δεν μπορείς, μου στέλνεις ένα εμαιλ ((stergiosloustas@hotmail.com) για να σου δώσω υλικό και να ξεκινήσεις την ανάβαση σε αυτό το υπέροχο βουνό. Η ανάβαση είναι δύσκολη αλλά όσο ανεβαίνεις η θέα σε αποζημιώνει.
στέργιος
-
This reply was modified 11 years ago by
Stergios Loustas.
September 3, 2012 at 8:03 pm in reply to: Gypsy Jazz Festival στην Αθήνα 22 και 23 Σεπτεμβρίου #1066Stergios Loustas
Moderatorτη λιστα με τις μπαντες τη διαχειριζεται η εφη (diminuita). στειλε εμαιλ diminuita.swingtrio@gmail.com η παρ’ την τηλ. αν το χεις
τα λεμε εκει!
Stergios Loustas
ModeratorΠολύ ωραία βιντεάκια γιαννάκη! Merci. Λοιπόν:
Δεν πάει πολύς καιρός που συνειδητοποίησα ότι το μεγαλύτερο κομμάτι του παιξίματός μου στο σπίτι διακατεχόταν από το φόβο του να ενοχλώ τους γείτονες. Ξόδευα δηλαδή τον περισσότερο χρόνο μου καταστέλλοντας το παίξιμό μου σε όλα τα επίπεδα. (οχι μόνο στην ένταση, αλλά στην έκφραση και στα ρίσκα. Στη δική μας περίπτωση, επειδή έχουμε δοξάρι αυτό οδηγεί σε μια άνευρη, περιορισμένη και φοβισμένη χρήση του. Πώς το ανακάλυψα αυτό?
Φυσικά (ξανα)βάζοντας το καθρέφτη. Λέω ξανά, γιατί τον χρησιμοποιούσα στο ωδείο όταν έπαιζα κλασσικό. Ωστόσο, όταν αυτοσχεδιάζεις και κρύβεσαι πίσω από τον εαυτό σου τα πράγματα αλλάζουν! Ο καθρέφτης λοιπόν είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να καταλάβουμε την εικόνα του εαυτού μας όταν παίζει μουσική. Να δούμε τον εαυτό μας μέσα από τα μάτια των θεατών μας. Όπως όταν ακούμε τον εαυτό μας ηχογραφημένο ελπίζουμε να ακούσουμε μέσα από τα αυτιά των ακροατών μας. Το εύρος και η ποιότητα των κινήσεών μας, αλλά και τα κιναισθητικά ζητήματα του παιξίματος θα τα αξιολογήσουμε μέσα από τον καθρέφτη. Επίσης, το να έχουμε βίντεο από κάθε live που κάνουμε είναι συνεπώς εξίσου χρήσιμο.
Οπότε πολύ καλά κάνει ο γιάννης και τα βάζει αυτά τα θέματα. Θυμάμαι την Emily Remler να λέει πως κάθε φορά που παίζουμε ανεύθυνα, χαλαρά ή σιγά στην περιπτωσή μας, τότε στην πραγματικότητα εκπαιδευόμαστε στο να παίζουμε έτσι. Κάθε στιγμή παιξίματος εγγράφεται και μας διαμορφώνει. Αυτό για μένα είναι τρομερά σημαντικό γιατί πετάει στα σκουπίδια τις διαχωριστικές λογικές ‘τώρα μελετάω’ ‘τώρα παίζω live’ ‘τώρα γουστάρω’ ‘τώρα του δείχνω κάτι’. Αυτή η διαπίστωση βάζει το πράγμα πιο συνολικά και βοηθάει στο να απαντήσουμε στο ερώτημα που μας καίει όλους, δηλ. τι σκατά πρέπει να κάνουμε για να παίξουμε καλύτερα. Γι αυτό και στα jams ή με φίλους πρέπει να παίζουμε υπεύθυνα, να μας νοιάζει να συνεννοούμαστε, να τελειώνουμε μαζί τα κομμάτια κτλ. Αλλιώς τα jams γίνονται ένα ταχύρυθμο σεμινάριο ανευθυνότητας, τσαπατσουλιάς και αυτό που στην Ελλάδα λέμε ‘χύμα’. Αυτό λοιπόν που μπορεί να μας βοηθήσει να παίξουμε καλύτερα -πέρα από το να εκπαιδεύουμε τα χέρια μας- είναι να απόκτησουμε τη σωστή νοοτροπία!
Δεν θα σχολιάσω τα συντεχνιακά σας ζητήματα για τις πένες κτλ, αλλά να πω κάτι για τη χρήση της φωνής που αφορά όλους όσοι ασχολουνται με τον αυτοσχεδιασμό. Ειναι διαπιστωμένο από αυτούς που το έχουν δοκιμάσει, ότι όταν αυτοσχεδιάζουμε με τη φωνή αυτοσχεδιάζουμε 200 φορές καλύτερα. Συγχρόνως, μας φαίνεται αδύνατο να περάσουμε μέσα από τα χέρια μας τα ρυθμικά μοτιβα και τα εκφραστικά κόλπα που μπορούμε να εκφέρουμε με τη φωνή. Όλοι μας έχουμε ακούσει τόνους μουσικής (είτε listening είτε hearing). Και όλη αυτή η μουσική σίγουρα δεν πάει χαμένη. Φαίνεται ότι η φωνή μας είναι το μοναδικό πέρασμα μέσα από το οποίο μπορούμε να ανακαλέσουμε όλη αυτή τη μουσική πληροφορία και να την επαναδιατυπώσουμε ανεμπόδιστα με τον δικό μας μοναδικό τρόπο. Όταν λοιπόν αυτοσχεδιάζουμε σύμφωνα μόνο με τις αντανακλαστικές συνήθειες των χεριών μας, δεν χρησιμοποιούμε όλη αυτή την πολύτιμη πληροφορία και τις δικές μας ιδιαίτερες εκφραστικές δυνατότητες. Δεν μεταφράζουμε σε μουσική όλα τα χιλιάδες μοτιβάκια που έχουμε ακούσει και έχουμε σιγοτραγουδήσει στο ασανσέρ ή το κρεβάτι μας.
Αν και το λέω αυτό, εγώ ο ίδιος δεν έχω κάνει συστηματικά αυτή τη δουλειά. Θα ήθελα όμως με αφορμή αυτά που είπε ο γιαννάκης να μου τραβήξω το αυτί, και να ενθαρρύνω όλους να το δοκιμάσουν.
Στέργιος http://www.learningfiddle.com
-
This reply was modified 11 years, 1 month ago by
Stergios Loustas.
-
This reply was modified 11 years, 1 month ago by
Stergios Loustas.
-
This reply was modified 11 years, 1 month ago by
Stergios Loustas.
-
This reply was modified 11 years, 1 month ago by
Stergios Loustas.
-
This reply was modified 11 years, 1 month ago by
Stergios Loustas.
-
This reply was modified 11 years, 1 month ago by
Stergios Loustas.
-
This reply was modified 11 years, 1 month ago by
Stergios Loustas.
-
This reply was modified 11 years, 1 month ago by
Stergios Loustas.
Stergios Loustas
ModeratorΑνοίχτηκε το καυτό θέμα!
Δεν παίζω κιθάρα, αλλά έχω παίξει με πολλούς κιθαρίστες για να καταλάβω ότι το παίξιμό μου πανω σε καλό back up σε σχέση με αυτό πάνω σε μέτριο απέχουν έτη φωτός. Ακουω το hot club ας πουμε και σκέφτομαι πως είναι αδύνατο να μην παίξεις κάτι της προκοπής πάνω σε αυτό το τρένο που ακουγεται από πίσω. Ακουστε το Το Miss Anabelle lee αν δεν το έχετε ακούσει. Ψιλοάγνωστο αλλά είναι από τα αγαπημένα μου tracks.
Και εννοείται ότι αν υπάρχουν παραπάνω από 1 κιθάρα αρχίζουν κι άλλα θέματα, όπως στυλ ρυθμου, ομοιογένεια στον ήχο κτλ. Για μένα είναι πολυ σημαντικό τα παιξίματα σε μια μπάντα να “μοιάζουν” με κάποιο τρόπο. Οχι μόνο αυτών που παίζουν κιθάρες, αλλά όλων. Προτιμώ αυτό, παρά ατομικά παιξίματα πιο “καλά”, που κινούνται παράλληλα.
Ακουσα το ωραίο track του cavallero που έβαλε το μετρονόμο να χτυπάει και στους 4 χρόνους, προφανώς για να γαντζωθεί πιο καλά στο ρυθμό. Να βάλω ένα ερώτημα να πείτε γνώμη. Ας πουμε ότι ο cavallero είναι ακριβής και πέφτει ακριβώς πάνω στο κλικ και στους 4 χρόνους. Μπορεί να σουινγκάρει κάτι το οποίο τοποθετεί αυτά τα 4 σημεία ωστε να ισαπέχουν μεταξύ τους πάνω στο timeline (όπως υπονοεί ο μετρονόμος)? Μηπως η αναιπαίσθητη μετατόπιση 2 εξ αυτών δίνει τη χορευτική αίσθηση? Και αν ναι, ποιων, και προς ποια κατευθυνση? Αυτό να ξεκαθαρίσουμε…
-
This reply was modified 11 years, 6 months ago by
Stergios Loustas.
-
This reply was modified 11 years, 6 months ago by
Stergios Loustas.
Stergios Loustas
ModeratorΕννοείται ότι πυκνωτικό στα μπαράκι είναι ψιλοάκυρο. Πάντως ανάμεσα στη λύση του πυκνωτικού και του πιέζο υπάρχει η ενδιάμεση λύση του μικροφώνου επαφής (αυτά που κολλάνε με ειδική πλαστελίνη στο όργανο). τέτοια είναι πχ τα schertler basik (που έχω και γω) ή to Akg 411. Με αυτά αποφεύγεις την άσχημη πλευρά του πιέζο αλλά και τα feedback που έχεις με τα μικρόφωνα από την άλλη μεριά. Νομίζω ότι για ένα περιβάλλον όπως ένα μπαράκι (λίγο πολύ όλοι σε τέτοια παίζουμε) είναι κατάλληλη λύση. Το πιέζο νομίζω είναι πιο safe για μεγάλες εντάσεις (που δεν βοηθούν τη μουσική μας νομιζω) ενώ το πυκνωτικό για κανένα μέγαρο.
Αν κάποιος είναι θεσ/νικη και θέλει να δοκιμάσει το basik, ευχαρίστωςStergios Loustas
ModeratorΚαλησπέρα!
25 Μαιου θεσ/νικη λοιπον!
Στην κατεύθυνση του να ανοίξει το φεστιβάλ και να γίνει πιο συμμετοχικό θα φτιαχτεί μια host μπάντα με την οποία θα μπορούν να παίξουν στο φεστιβάλ και όποιοι δεν είναι μέλη κάποιου σχήματος. Προτείνεται να μην είναι πάνω από 2-3 κομματια για τον καθένα. Αυτό το section του φεστιβάλ μάλλον θα είναι στο τέλος, αφού εμφανιστούν τα “υπάρχοντα” σχήματα-οπότε μετά καθόμαστε και γουστάρουμε.
Εχω αναλάβει αυτό το μέρος του φεστιβάλ οπότε όποιος λοιπόν θέλει να παίξει κανένα κομματάκι ας επικοινωνήσει μαζί μου στο 6973 037 621 η εμαιλ (stergiosloustas@hotmail.com) γιατί θα χρειαστεί να δηλωθούν τα κομματια ώστε να παιχτούν με την host μπάντα.
Για τα υπόλοιπα επικοινωνήστε με την Εφούλα (diminuita)-
This reply was modified 11 years, 6 months ago by
Stergios Loustas.
-
This reply was modified 11 years, 6 months ago by
Stergios Loustas.
-
This reply was modified 11 years, 6 months ago by
Stergios Loustas.
Stergios Loustas
ModeratorΒεβαίως! Στειλε μου email με τη διευθυνση σου. stergiosloustas@hotmail.com
Stergios Loustas
ModeratorΒεβαιως! ωραίο κομμάτι. Υπάρχει και το σολο σε transcription για οποιον ενδιαφέρεται. Τρίφων στα στελνω στο εμαιλ. Απλώς θα χρειαστεις το tabledit ή power tab να το διαβάσεις. Αν κολλήσεις σφύρα
Stergios Loustas
Moderatorκαλως ορισες Woodhead!Αφου όλο και περισσότερος κόσμος ασχολείται με το ύφος έχουμε ακόμα να δούμε πολλά.
Stergios Loustas
ModeratorΠαίρνουμε τηλ. στο Ωδείο και δηλώνουμε συμμετοχή.
-
This reply was modified 9 years ago by
-
AuthorPosts