Ρυθμική Κιθάρα

Forums Gypsy Jazz Πληροφορίες Rhythm Guitar Playing Ρυθμική Κιθάρα

Viewing 7 posts - 1 through 7 (of 7 total)
  • Author
    Posts
  • #715
    cavallero
    Member

    Το θέμα του ρυθμικού παιξίματος πιστεύω είναι υψίστης σημασίας.
    Τον τελευταίο καιρό μελετάω το τρόπο που παίζει ο Lollo meier.
    Kάνω link σε ένα site που έχω κάνει upload το ” all of me ” με τον συγκεκριμένο τρόπο

    http://kiwi6.com/file/2qhfu9y1d8

    Επίσης , με ποιο τρόπο μελετάτε ρυθμικά? Προσωπικά , χρησιμοποιώ αρκετούς τρόπους για να μην βαριέμαι κιολας..

    Πρώτον , μόνο μου με μετρονόμο ,β) με backing track γ)  βάζω να παίζει cd και προσπαθώ το ακολουθώ πλήρως…

    Εσείς??

    #719
    trifon
    Member

    συμφωνω οτι το καλο ρυθμικο παιξιμο ειναι πολυ σημαντικο!και δυστυχως στην Ελλαδα δεν υπαρχουν πολλοι αμιγως ”ρυθμικοι”κιθαριστες πλην του ρεμπετικου και ισως της gipsy!πιστευω ειναι ενα καταλοιπο που ακολουθει τους περισσοτερους απο μας,απο τα παιδικα μας χρονια,οτι ο σολιστας ειναι ο σημαντικος μουσικος!χρειαζεται να ωριμασει καποιος θεωρω μουσικα για να αντιληφθει τη σημασια του ρυθμου!
    στο δευτερο ζητημα νομιζω οτι το καλυτερο ειναι να παιζεις με καποιον η με καποιους!ετσι αποκτας ‘αγωγη’ρυθμικη και μουσικη!κατ’εμε παντα!οσον αφορα τον τροπο μελετης,κι εγω με ολα αυτα που αναφερεις!Αν και θα προτιμουσα να ειχα θεματα απο σολιστικα οργανα(βιολι,κλαρινετο,ακορντεον κ.λ.π)για να ακομπανιαρω για τον τομεα της pompe!Αν δεν το χει αυτο καποιος,για μενα,δεν παιζει swing!
    γι αυτο……….παιξτε ασταματητα!!!!!!!!!!το djangofest ερχεται!!!!!!!!!!!!!

    #721

    Γεια σας παίδες! Χαίρομαι που κάποιος είχε το χρόνο να αναρτήσει μια δημοσίευση στο συγκεκριμένο topic. Σκεφτόμουν μέρες να το κάνω αλλά δεν βρήκα τον χρόνο.

    Σίγουρα το ρυθμικό παίξιμο είναι ultra σημαντικό και η εξάσκηση που απαιτεί (κάτι που πολλοί το λέμε και λίγοι κάνουμε) χρειάζεται συνέπεια και εφευρετικότητα.
    Είναι χαρακτηριστικό πως ο Denis Chang στο βίντεό του “The Art Of Accompaniament” λέει πως “το σολιστικό σας παίξιμο δεν θα γίνει ποτέ καλύτερο από το ρυθμικό”. Με αυτό εννοεί πως όσο βελτιώνουμε το ρυθμικό παίξιμο άλλο τόσο διευρύνονται τα περιθώρια βελτίωσης του σολιστικού παιξίματος.
    Αλλά είναι απλό να το σκεφτεί κανείς: ποιός θα ήθελε να παίζει με κάποιον που δεν ξέρει να συνοδεύει ρυθμικά;

    O Cavallero αναφέρει οπωσδήποτε τους 3 βασικούς τρόπους μελέτης και δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω μαζί του. Ωστόσο στο θέμα του μετρονόμου, ακούγοντας το All  Of  Me που έχει ηχογραφήσει (ωραίο παίξιμο φίλε), παρατήρησα μια διαφορά: Όταν χρησιμοποιώ τον μετρονόμο για να μελετήσω, το κλικ μου δίνει μόνο το 2 και το 4 (στο παράδειγμα του Cavallero, ο μετρονόμος παίζει συνέχεια).

    Για μένα αυτό έχει σημασία γιατί:
    α) με βοηθάει να εξασκήσω το accent στο 2 και το 4 και
    β) να βελτιώσω το swing feel μου.

    [Για το θέμα της μελέτης με μετρονόμο θα πρότεινα το βίντεο της Emily Remler “Bebop and Swing Guitar” (http://www.youtube.com/watch?v=4j0qLksgXDE)]

    Επίσης, ένα πράγμα που μου λέει συνέχεια ο Romain Constant και πιστεύω πως έχει δίκιο (όσον αφορά το ρυθμικό παίξιμο του Django) είναι “άκου το κοντραμπάσο, αυτό θα σε οδηγήσει”.

    Συνήθως το μπάσο χτυπάει κρουστικά στο 2 και στο 4. Με τον ίδιο τρόπο νομίζω πως πρέπει να ακούγεται και η ρυθμική κιθάρα. Ακούστε π.χ. το Nagasaki . Από το 00.07-00.32 παίζει μόνο το κόντρα μπάσο και ο Django σόλο κιθάρα.

    Ο τρόπος όμως με τον οποίο groovάρει ο μπασίστας είναι χαρακτηριστικός, είναι σαν να ακούς μια ρυθμική κιθάρα από πίσω.

    Σε αυτή τη λογική έκανα 2 γρήγορα takes στο All Of Me. Δεν είναι τέλεια παιγμένο άλλα θα καταλάβετε τί εννοώ. Το πρώτο είναι κιθάρα που “αντικαθιστά” το μπάσο. Το δεύτερο είναι η ρυθμική κιθάρα όπως περίπου θα την έπαιζα μαζί με έναν μπασίστα.

    bassguitar

    rhythmguitar

    Υ.Γ. Εννοείται πως υπάρχουν πάρα πολλοί διαφορετικοί τρόποι να παίξει κανείς ρυθμική κιθάρα (μπασσοκίθαρο, γαλλικός κρουστικός, γαλλική pompe, γερμανικός/ολανδικός κλπ κλπ). Θα είχε ενδιαφέρον να ανοίξουμε στο μέλλον μια τέτοια κουβέντα.

    • This reply was modified 11 years, 8 months ago by john tziallas.
    • This reply was modified 11 years, 8 months ago by john tziallas.
    • This reply was modified 11 years, 8 months ago by john tziallas.
    • This reply was modified 11 years, 8 months ago by john tziallas.
    • This reply was modified 11 years, 8 months ago by john tziallas.
    • This reply was modified 11 years, 8 months ago by john tziallas.
    • This reply was modified 11 years, 8 months ago by john tziallas.
    • This reply was modified 11 years, 8 months ago by john tziallas.
    • This reply was modified 11 years, 8 months ago by john tziallas.
    #732
    Stergios Loustas
    Moderator

    Ανοίχτηκε το καυτό θέμα!

    Δεν παίζω κιθάρα, αλλά έχω παίξει με πολλούς κιθαρίστες για να καταλάβω ότι το παίξιμό μου πανω σε καλό back up σε σχέση με αυτό πάνω σε μέτριο απέχουν έτη φωτός. Ακουω το hot club ας πουμε και σκέφτομαι πως είναι αδύνατο να μην παίξεις κάτι της προκοπής πάνω σε αυτό το τρένο που ακουγεται από πίσω. Ακουστε το Το Miss Anabelle lee αν δεν το έχετε ακούσει. Ψιλοάγνωστο αλλά είναι από τα αγαπημένα μου tracks.

    Και εννοείται ότι αν υπάρχουν παραπάνω από 1 κιθάρα αρχίζουν κι άλλα θέματα, όπως στυλ ρυθμου, ομοιογένεια στον ήχο κτλ. Για μένα είναι πολυ σημαντικό τα παιξίματα σε μια μπάντα να “μοιάζουν” με κάποιο τρόπο. Οχι μόνο αυτών που παίζουν κιθάρες, αλλά όλων. Προτιμώ αυτό, παρά ατομικά παιξίματα πιο “καλά”, που κινούνται παράλληλα.

    Ακουσα το ωραίο track του cavallero που έβαλε το μετρονόμο να χτυπάει και στους 4 χρόνους, προφανώς για να γαντζωθεί πιο καλά στο ρυθμό. Να βάλω ένα ερώτημα να πείτε γνώμη. Ας πουμε ότι ο cavallero είναι ακριβής και πέφτει ακριβώς πάνω στο κλικ και στους 4 χρόνους. Μπορεί να σουινγκάρει κάτι το οποίο τοποθετεί αυτά τα 4 σημεία ωστε να ισαπέχουν μεταξύ τους πάνω στο timeline (όπως υπονοεί ο μετρονόμος)? Μηπως η αναιπαίσθητη μετατόπιση 2 εξ αυτών δίνει τη χορευτική αίσθηση? Και αν ναι, ποιων, και προς ποια κατευθυνση? Αυτό να ξεκαθαρίσουμε…

    #735

    Σωστή η παρατήρηση του Στέργιου.

    Κατά τη γνώμη μου δεν σουιγκάρει κι αυτό για τον εξής λόγο.

    Όταν λέμε πως ένα κομμάτι έχει “swing feel”, εννοούμε κατά τη ρυθμική αγωγή πως τα όγδοα διαβάζονται ως εξής:

    Αντίθετα, ένα straight παίξιμο θα ήταν:

    Συνεπώς, ο μετρονόμος που παίζει straight όγδοα διαιρεί το τέταρτο σε 2 ίσα μέρη.

    Στην περίπτωσή μας όμως χρειαζόμαστε κάτι τελείως διαφορετικό:

    Το 1 τέταρτο πρέπει να χωριστεί σε 3 ίσα μέρη (σε ένα τρίηχο ογδόου από το οποίο παίζουμε το 1 και το 3 = swing feel).

    Στην pompe manouche το κάθε χτύπημα αντιπροσωπεύει ένα τέταρτο από το μέτρο των 4/4. Το 1ο χτύπημα είναι το ασθενές και το 2ο το ισχυρό.

    [Γι’ αυτό αν παρατηρήσουμε τζαζίστες να παίζουν swing θα δούμε πως συχνά (αν όχι πάντα) όταν μετράνε 4 με το πόδι, το 1 και το 3 βρίσκονται στο σήκωμα του ποδιού, ενώ το 2 και το 4 στο κατέβασμα. Έτσι, το πρώτο χτύπημα προκύπτει στην άρση και το δεύτερο στη θέση (σε ένα μέτρο 4/4, το 1 κ το 3 γίνονται άρσεις και το 2 κ το 4 θέσεις)].

    Τώρα, αν βάλουμε τον μετρονόμο να χτυπάει και υποθέσουμε πως τα κλικ του είναι το 2 και το 4 απο τα τέταρτα του μέτρου των 4/4, στην πραγματικότητα θα έχουμε ένα σταθερό σημείο αναφοράς το οποίο όμως νοητά θα “μετατοπίσει” το 1 λίγο πίσω σε σχέση με ένα straight κλικ που θα χτυπούσε και στους 4 χρόνους. Έτσι το 1 και το 3 θα το μετράμε “στον αέρα” ανάμεσα στους 2 χτύπους του μετρονόμου κ το 1 ελαφρά “προς τα πίσω”.

    Ένα διάγραμμα θα ήταν κάπως έτσι:

     

     

     

     

    Σημ: Οι παραπάνω παρατηρήσεις είναι πολύ γενικές και δεν ισχύουν πάντοτε στο ρυθμικό παίξιμο. Για παράδειγμα μπορεί εκτός από το 1, και το 3 να τραβηχτεί πιο πίσω για να δοθεί μια αίσθηση “τραβήγματος” προς τα μπρος στο 2 και το 4.

    #769
    trifon
    Member

    καλημερα
    ποια η διαφορα ολων αυτων των τροπων ρυθμικου παιξιματος(γαλλικος,ολλανδικος κ.τ.λ);Και ποιο τροπο χρησιμοποιουσε ο Django,οπως και οι μεταγενεστεροι(stochelo,lagrene,debarre…..);Σιγουρα δεν μπορει να εξηγηθει γραπτως,αλλα κατα προσεγγιση,για να παρουμε μια ιδεα!

    #771
    renovatio
    Member

    καλημέρα κι από μένα…θα συμφωνήσω σε γενικές γραμμές με τους προλαλήσαντες (εξάλλου κάτι παραπάνω ξέρετε από μένα)….αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία σχετικά με το ρυθμικό παίξιμο είναι, κατά την ταπεινή μου πάντα άποψη, η απόλυτη ταύτιση με το πρωτότυπο παίξιμο του κάθε κομματιού…τουλάχιστον μέχρι να φτάσει κάποιος στο σημείο να “κατέχει” μουσικά το εκάστοτε κομμάτι…στο θέμα του ρυθμού δεν θα πρέπει να υπάρχει φαντασία, όσο κι αν αυτό ακούγεται οξύμωρο σε μουσική jazz; αλλά μιλάμε για gypsy swing, όπου ο ρυθμός είναι το Α και το Ω (και αυτός ο ρυθμός είναι που έκανε εμένα προσωπικά να ανακαλύψω (σχετικά πρόσφατα, ομολογώ) και να ερωτευτώ αυτό το στυλ παιξίματος….όσο αφορά το θέμα της μελέτης, από τη λιγοστή εμπειρία που έχω, θα συμφωνήσω με το παλικάρι πιο πάνω ότι ο καλύτερος τρόπος είναι το παίξιμο με άλλους έστω και στον καναπέ του σαλονιού…
    βέβαια, και όσο περνάνε τα χρόνια και τα μέλη της οικογένειας αυξάνονται, ο χρόνος που απομένει για εξάσκηση είναι όλο και λιγότερος…αλλά για την αγάπη που λέγεται κιθάρα και την νέα ερωμένη που λέγεται gypsy swing πάντα θα υπάρχει χρόνος…
    προσωπικά, αν θέλω να “βγάλω” ένα κομμάτι ρυθμικά, το ακούω συνέχεια, είτε σε mp3 είτε σε cd…(έχει τύχει να ακούσω κομμάτι και 20 φορές συνεχόμενα, επί 2 ώρες)….κάπως έτσι “μπαίνω” στο ρυθμό του κομματιού και μετά το μετουσιώνω στην κιθάρα (με παράλληλο παίξιμο, εννοείται)….
    θα ήταν πολύ καλό να ανοιχτεί topic με πληροφορίες για τα διαφορετικά στυλ ρυθμικού παιξίματος (διαφορές, ομοιότητες, σχετική προϊστορία, κλπ)…συμφωνώ απολύτως…για να μαθαίνουμε και οι καινούργιοι…

    Συγχαρητήρια για την προσπάθεια του site…

Viewing 7 posts - 1 through 7 (of 7 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.

Comments are closed.

TOP